Leca®-sorat

Leca®-sora tuotteita on Ykkösmyynnin valikoimissa kaksi eri raekokoa:

  • Leca®-sora 4-20 mm käyttötarkoituskohteet ovat käyttö kapillaarikatkosorana, routa- ja maanvaraisten alapohjien lämpöeristäminen.
  • Leca®-sora 8-20 mm tuotteen käyttö on yläpohjien lämmöneristys erityisesti sekä uudis-ja korjausrakentaminen


Leca®-sora on palamatonta, savesta valmistettua kevyttä rakennusmateriaalia. Leca®-soraa valmistaa Suomessa Kuusankoskella Saint-Gobain konserniiin kuuluva Leca Finland. Tämä kevytsora valmistetaan paisuttamalla savea korkeassa lämpötilassa. Tällöin siitä muodostuu pinnaltaan hyvin tiivistä, ja samalla sisältä huokoista materiaalia. Tämä ominaisuus tekee Leca®-sorasta kevyen materiaalin. Huokoisen ominaisuuden johdosta se on lämpöä eristävää, ja keraamisen ominaisuuden johdosta se ei pala, eikä ime mitään nestettä itseensä. Leca-sora on näin ollen myös antibakteerinen.

Kevytsoran tärkeitä käyttökohteita ovat mm. lämmöneristys alapohjissa, tasakatoissa ja kaikissa muissa perustuksien lämmöneristyksissä. Leca-soraa käytetään myös putkien ympärillä sen helpon tasaamisen johdosta. Tuotetta voidaan käyttää tien perustuksissa routa katkona ja muissa kapillaari katkoa tarvittavissa kohteissa.

Kapillaari-ilmiö tarkoittaa ilmiötä, missä neste etenee pinnan vettymisilmiön seurauksena ylöspäin painovoimaa vasten. Tämä johtuu molekyylien välisistä voimista, kun nesteen ja kiinteän aineen välinen voima on suurempi kuin pelkän nesteen sisällä oleva voima.

Muita käyttökohteita Leca-soralle ovat mm. salaojitus. Salaojitusta käytetään, kun halutaan kuivattaa maaperää tai perustuksia. Rakennusten ympärille voidaan asentaa salaojaa putkien ja leca-soran tai salaojasepelin avulla, joka auttaa estämään sade- ja muiden vesien pääsyä kellareihin tai anturan alle.

Salaojiin käytetyn Leca-soran tai sepelin tarkoituksena on edistää veden läpäisyä ja kulkeutumista salaojaputkiin. Salaojitusta tehdään myös pelloille.

Muita marginaalisia käyttökohteita leca-soralle ovat maatalouden jäteliemen eli lietteiden varastointialtaiden katteena. Leca-sora kelluu liemen päällä ja näin se muodostaa kerroksen, joka estää hajun leviämistä ympäristöön.

Tuotteita käytetään myös kasvimaalla mullan kuohkeuttajana. Multaan sekoitettuna se muodostaa kuohkean seoksen, sillä sekaan sekoittuu vettä ja ilmaa.

Leca®-sorat ovat kaikki kotimaisia tuotteita, ja ne ovat kierrätettäviä. Leca®-sorasta otetaan ennen uutta käyttökohdetta näyte, jotta varmistutaan sen soveltuvuudesta uusiokäyttöön. Leca®-soran kaikki hyvät ominaisuudet, kuten keveys, puristuslujuus ja lämmöneristyskyky, säilyvät pitkän elinkaaren ajan.

Määrälaskuri
Huomioithan, että laskuri ei huomioi tuotteen tiivistymistä

Paytrail SV_AA_LOGO_Pohjolan_Ykkosraivaus_Oy_FI_390929_print.jpg