Tuija-aidan istutus

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Tutustu Ykkösmyynnin laajaan tuotepakettiin – kaikki, mitä tarvitset tasalaatuisen tuija-aidan perustamiseen!

 1. 1

  Tuijien istuttaminen aidaksi

  Tuija-aita on todella suosittu aitakasvi 2020-luvulla. Se on helppohoitoinen ainavihanta, mutta toki tuija-aitakin tarvitsee hieman hoitoa. Tuijia voi istuttaa myös ruukkuihin. Tuijat ovat alkuperältään metsäkasveja ja ne ovat tottuneita happamaan maahan. Tuijakasveille annetaan hapanta multaa kuten havupuumultaa tai tuijille erikoisesti tarkoitettua tuijamultaa. Tuija aita hinta vaihtelee lajikkeen ja kasvien koon mukaan.

 2. 2

  Tuijien kastelu

  Tuijataimet tulee kastella todella runsaasti ennen istutusta. Taimet laitetaan imemään vettä astioihin esimerkiksi yöksi ennen tuija aidan istutusta.

  Istutuksen jälkeen tuijataimille annetaan vettä 5–10 litraa/ kerta/ taimi. Tuijataimia kastellaan riittävän usein, kesäkuumalla kastelua tarvitaan joka päivä.

 3. 3

  Työvaiheet tuija-aidan istutukseen

  • Kaiva tuijille tarpeeksi syvä kuoppa, joka on vähintään 2 kertaan juuren levyinen. Normaalikokoisille tuijataimille yleissääntö on 50 cm kuopan syvyys ja 50 cm korkeus.
  • Tuijataimia istutetaan noin 50-80 cm välein.  Mikäli taimen korkeus on yli 160 cm, sopiva istutusväli on noin 1 metri
  • Lisää taimien päälle havupuumulta  ja varmista, että taimet ovat suorassa
  • Tiivistä multa juurien päälle varovasti ja lisää vettä
  • Asenna mäntykuori – tai kaakaokuorikate istutuksen ympärille estämään veden haihtumista. Noin 5–8 cm kerros kuorikatetta riittää
  • Leikkaa tuijataimia aluksi vaaka – ja pystysuunnassa, jotta tuijiin saadaan tuuheutta. Leikkaus voidaan suorittaa vuodenajasta riippumatta.
  • Tuijataimet tarvitsevat 1–2 kk:n kuluttua istutuksesta lannoituksen. Lannoita tuijataimet tuijalannoitteella tai muulla happaman maan yleislannoitteella. Jatkossa tuijat tarvitsevat lannoitetta joka vuosi voidakseen hyvin.
  • Ensimmäiset kolme talvea on hyvä suojata tuijataimet varjostuskankaalla ennen kunnollista juurtumista.
kysymysmerkki ikoni

Tiesitkö, että meillä on saatavilla myös luomutuotteita?

Tutustu luomuvalikoimaan >

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman tuotemäärän?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso tuotteemme tuija-aidan istutukseen:

Lue lisää tuija-aidan perustamisesta

Kartiotuija (Thuja occidentalis ‘Brabant’) ja timanttituija (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) ovat molemmat sopivia aitakasveiksi ja yksittäispuuksi pihaan. Kartiotuija voi kasvaa timanttituijaa 1–2 metriä korkeammaksi ja se on muotonsa puolesta helpommin leikattava. Yleisemmin kartiotuijaa käytetään aitakasvina. Kartiotuija on myös yleisesti timanttituijaa hieman halvempi vaihtoehto.

Tuijia voidaan istuttaa läpi kasvukauden, eli keväästä syksyyn. Parhaimmat istutusajat ovat keväällä, tai syksyllä, kun maan luonnollinen kosteus on korkealla. Keskikesällä istuttaessa päivittäinen ja riittävän runsas kastelu tuijataimille on tärkeää, etenkin taimien juurtumisvaiheessa.

Tuijien juurella suositellaan yleisesti käyttämään kuorikatetta, joka estää rikkakasvustoa, sekä estää veden liiallista haihtumista ja pitää maan kosteana. Ensimmäisinä talvina tuijien juuret on myös tärkeä suojata varjostuskankaalla, ennen kuin juuret ovat kunnolla juurtuneet. Tällä toimella estetään tuijataimien ruskeaksi muuttuminen.

Kyllä! Tuijia voidaan siirtää paikasta toiseen. Ensin on kaivettava valmiiksi uusi istutuskuoppa, jonka jälkeen tuijat voidaan kaivaa ylös ja siirtää. Jätä siirrettävälle tuijalle mahdollisimman iso multapaakku ja istuta se samaan syvyyteen, kuin se oli edellisessä paikassa. Muista istuttaa tuijat uuteen kohteeseen mahdollisimman nopeasti. Suositeltu siirtoaika on keväällä tai syksyllä, kun ilmat ovat viileämmät. Siirron jälkeen tuijien huolellinen kastelu on erittäin tärkeätä!

Yhden tuijataimen istutukseen tarvitsee noin 200 l havupuumultaa, kun tuijia istutetaan yksittäisiin istutuskuoppiin.

Kun kaivetaan tuija-aitalinja, eikä tehdä yksittäisiä istutuskuoppia, voi mullan määrän laskea kertomalla aitalinjan pituuden, leveyden ja syvyyden, josta saadaan kuutiomäärä selville.

Esimerkkilaskelma:

20 metriä pitkä aitalinja. Aitalinjan leveys 50 cm ja syvyys 50 cm.

20 m x 0,5 m x 0,5 m = 5 m3. Havupuumultaa tarvitaan siis 5 m3.

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihertuotteiden istutus- ja hoito-ohjeet

Erilaisten piha- ja viherkasvien perustukseen tarvittavat tuotteet ja konsultointiapua tuotteiden valintaan löydät Ykkösmyynnin valikoimista! 

Lue lisää

Tuija-aidan istutus

Tuija-aita on todella suosittu aitakasvi 2020 luvulla. Se on helppohoitoinen ainavihanta, mutta toki tuija-aitakin tarvitsee hieman hoitoa.

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy