Hiekkarannan teko ja rannan kunnostus

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Ykkösmyynnistä löydät juuri oikeat tuotteet hiekkarannan tekemiseen sekä rannan kunnostukseen! 

Ykkösmyynnistä löydät uimarannalle erilaiset luonnonhiekat kuten leikkihiekan 0–4 mm tai luonnonhiekan 0–8 mm. Meiltä saat myös suodatinkankaat rantahiekan alle sekä luonnonkivet rantojen pengerryksiin. 

 1. 1

  Uimarannan rakentaminen tai korjaus

  Uimarannan paikka valitaan siten, että rannalta on hyvä näkyvyys joka suuntaan, ihanteellista olisi, jos maasto laskeutuisi kohti rantaa. Jos rantaviiva jyrkkenee ja vesisyvyys kasvaa, rantaviivaan eikä veteen kannata hiekkaa ajaa. 

  Varjostavat tai huonokuntoiset puut kannattaa poistetaan rannan alueelta ja maata muokataan mahdollisimman tasaiseksi korot huomioiden. Jos rannalla oleskellaan isolla porukalla, tai rannalla on leikkiviä lapsia, alueen turvallisuus tulee huomioida, sekä varata leikkiin ja oleiluun riittävästi tilaa.

 2. 2

  Uimarannan ja uintivesialueen kunnostukseen tarvitaan

 3. 3

  Tarvitsetko asiantuntijan apua uimarannan suunnitteluun?

  Me autamme sinua uimarannan suunnittelussa tai kunnostustöiden suunnittelussa. Ota meihin yhteyttä soittamalla tai laita meille viestiä p. 010 327 2220 tai asiakaspalvelu@ykkosmyynti.fi

kysymysmerkki ikoni

Tiesitkö, että meillä on saatavilla myös luomutuotteita?
Tutustu luomuvalikoimaan >

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman tuotemäärän?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso tuotteemme hiekkarannan tekemiseen sekä rannan kunnostukseen:

Pohjan ruoppaus 

Vanhan, rehevöityneen ja mutaisen rannan kunnostus tarvitsee usein ruoppausta. Alle 500 m3 ruoppaustöissä tarvitaan ELY-keskuksen ja maanomistajan lupa. Usein rantaviivan muuttaminen ja kasvien sekä puiden poistaminen tarvitsee luvan. Yli 500 m3 alueen ruoppaukseen tarvitaan aluehallinnon lupa. 

Ruoppaustyön voi tehdä keväästä syksyyn, kun vesistö ei ole jäässä. Talvella vesialue voidaan ruopata jäältä, mikäli jää kestää kaivinkoneen painon. Ruoppaustyön seurauksena vesi on sameaa, joten parhaimpiin uintikeleihin ruoppausta ei kannata ajoittaa. Huomioitavaa on myös lintujen pesintäajat. 

Ruoppaustyö 

Ruoppaustyön voi teetättää ammattilaisella, joita ovat ruoppaustyöhön erikoistuneita yrityksiä. Ruoppaustyö suunnitellaan huolellisesti. Ruoppauksesta syntyy pohjamaasta massaa, jota sanotaan ruoppausmassaksi. Ruoppausmassalle tehdään poistettavan massan lähelle läjitysallas, mikäli alueella ei ole suonpohjia tai muita luonnollisia kaivantoja. Läjitysaltaan tarkoituksena on pitää valumat paikoillaan ja ruopattu maamassa paikoillaan. Läjitysaltaan pinta-alan tulee olla suurempi kuin ruopatun alueen.  

Ruoppaustyön jälkeen alue siistitään. Mikäli ranta-alue on muuten kasvillisuuden peitossa, rantapenkereellä kasvavat kasvit poistetaan juurineen valon ja tilan saamiseksi. 

Uimarannan pohjan täyttö luonnonhiekalla 

Jos rantavesi on mutainen ja alusta pehmeää, hyvä hiekkapohjan saa perustettua luonnonhiekalla, joka sisältää pientä hiekkaraetta kuten luonnonhiekka 0–8 mm. Paras aika uimarannan teolle on kevättalvi jään ollessa paksuimmillaan. Mikäli uimarannan pohja tehdään talvella, tulee ensin varmistua, että jään paksuus riittää työkoneelle. 

 1. 1

  Hiekkarannan rakentamisen työvaiheet:

  • Varmista alkuun, että jää on riittävän paksua työkoneelle (noin 50 cm).
  • Jään päälle levitetään ensin suodatinkangas sille alueelle, johon rantaa ollaan rakentamassa. Muista aurata lumet pois jään päältä.
  • Lumen poiston jälkeen levitetään luonnonhiekkaa noin 20–30 cm korkeampi kerros kuin vesi on rannassa syvää. Esimerkiksi, jos vesi on rannassa noin 20 cm syvää, levitetään siihen 50 cm paksuinen hiekkakerros.
  • Luonnonhiekka tasoitetaan työkoneella tasaiseksi, jonka jälkeen odotetaan vain kevättä ja jäiden sulamista.

  Suodatinkangas ja luonnonhiekka painuvat pohjalle jäiden lähdön yhteydessä. Suodatinkangas estää ylimääräisen kasvuston kasvamisen vedessä, sekä sen liettymisen. Suodatinkangas pitää tehokkaasti pohjasedimentit erillään luonnonhiekasta, mutta se päästää hyvin veden läpi. Jos rantavesi on hyvin mutainen, voi olla paikallaan asentaa muovinen verkko, ns. geoverkko, joka toimii suodatinkankaan alla tukena. Sopiva tukiverkon silmäkoko voi olla 50 mm x 50 mm.

  Rantaveden hiekka saattaa alkukeväästä tuntua hieman ”kelluvalta” mutta se asettuu ja napakoituu kesän myötä paikoilleen. Yleisesti hiekkaa kuluu noin 50–100 m3 uuden rannan tekoon.

 2. 2

  Uimarannan muokkaus sulan maan aikana

  Hiekkarannan kunnostus mökillä ja mökkirannassa aloitetaan myös ruoppaamalla mutapohjaa pois, jos uimarannan alue on rehevöitynyt. Lisäksi rannan alueelle kasvaneet lehtipuut poistetaan tarpeen mukaan. Lehtipuut antavat auringon suojaa rannalla olijoille, mutta ne roskaavat rantahiekka-aluetta kun lehti on puussa ja syksyn tullen lehtien pudotessa.

 3. 3

  Työvaiheet uimarannan muokkaamiseen:

  • Suodatinkangas levitetään rannalla auki täyteen mittaansa ja suodatinkangas viedään veteen halutulle alueelle.
  • Suodatinkankaan päälle asennetaan kiviä, tai muuta painoa, jotta kangas laskeutuu ja pysyy veden pohjassa.
  • Kankaan päälle levitetään luonnonhiekkaa siten, että asennettu luonnonhiekka nousee noin 20–30 cm pohjan pinnasta ylöspäin. Tarvittaessa luonnonhiekkapatjan paksuus voi olla suurempi.
  • Luonnonhiekan paksuuskerrosta voi myös vähentää rannasta poispäin mentäessä, jotta saadaan loiva uimavesiranta.

  Uimarannan oleskelualue siistitään koneellisesti puista, pensaista ja muusta kasvillisuudesta maaston mukaan. Jos hiekka-alue on vanha, kunnostustoimiksi riittävät luonnonhiekan lisääminen. Rantahiekkana voidaan käyttää leikkihiekkaa 0–4 mm, joka toimii loistavana biitsihiekkana. Myös karkeampi ja rakeisempi luonnonhiekka 0–8 mm soveltuu rantahiekaksi mieltymyksien mukaan. 

  Ykkösmyynnistä saat tarvittavat tuotteet hiekkarannan tekoon. Tilaa kätevästi samalla suodatinkangas, luonnonhiekka ja tyhjät suursäkit, mikäli uimaranta-alueelta tulee kierrätettävää materiaalia.  

  Mikäli tarvitset konsultaatioapua Piha Pt auttaa sinua. Me laskemme sinulle tarpeelliset määrät tuotteille ja annamme kokonaispakettihinnan, aina yksilöllisesti toimien. 

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Ratsastuskentän rakentaminen

Ykkösmyynnin ammattitaitoinen tiimi osaa etsiä sinulle sopivan ratkaisun ratsastuskentän perustuksiin sekä pintahiekan valintaan, varaa oma konsultaatioaikasi meiltä! 

Lue lisää

Hiekkarannan teko ja rannan kunnostus

Ykkösmyynnistä löydät uimarannalle erilaiset luonnonhiekat kuten, leikkihiekan 0–4 mm tai luonnonhiekan 0–8 mm. Ykkösmyynnistä saat myös suodatinkankaat rantahiekan alle, sekä luonnonkivet rantojen pengerryksiin. 

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy