Rinteen pengerrys kivillä

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Tutustu Ykkösmyynnin laajaan nurmikon tuotepakettiin – kaikki, mitä tarvitset rinteen kivipengerrykseen!

 1. 1

  Rinteen pengerrys – ja tukeminen kivillä

  Rinnepihan pengertäminen tarkoittaa luonnonkivillä tai betonikivellä rakennettua muuria tai muuta yksittäistä asetelmaa tontin rinteeseen. Pengerryksen avulla rinnetontille saadaan lisää tasoja vaikka pensasmustikan tai muun viljelymarjan istutukseen. Pengerryksellä tuodaan esiin pihan eri korkotasoja tai jokin yksittäinen alue, joka halutaan rajata pengerryksellä tiettyyn käyttöön ja tarpeeseen.

  Luonnonkivipengerrys on kaunis ja ajaton katseenvangitsija pihassa. Luonnonkivi – ja betonimuurit sopivat loistavasti rinnetonteille. Uudisrakentamisen myötä tonttien maansiirtovaiheessa löytyvät isot luonnonkivet kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää pihasuunnittelussa ja rakentamisessa.

  Katso kivivaihtoehdot

  Rinteiden pengerryksessä voidaan käyttää:

  • kulmikkaita isoja ja isohkoja luonnonkiviä, kuten luonnonkivilajitelmamme 150–350 mm tai kukkapenkkikiviä 300–500 mm 
  • isoja luonnonkivilohkareita, joita ovat mm. Ykkösmyynnin ajonestokivet
  • räjäytyskiveä eli suomalaista isoa louhoskiveä, joka on syntynyt kalliota räjäytettäessä
  • betonikiviä eli muurikiviä
  • vallikiviä, joita on erikokoisia saatavilla
 2. 2

  Kevyt pengerrys luonnonkivillä tontin rajalle

  Usein halutaan pihapengerrys tontin julkisivun puolelle, esimerkiksi tontin lievästi kalteva reuna halutaan pengertää tontin rajalle luonnonkivillä. Tällainen pengerrys on loiva, ja projektiin voidaan käyttää pientä luonnonkiveä, kuten luonnonkivet 100–150 mm.

  Pengerrystyö aloitetaan siirtämällä alueella mahdollisesti kasvavat kasvit muualle. Alue tasataan leveäpiikkisellä haravalla, poistetaan rikkakasvit ja isot kivet. Tarvittaessa pintamaata poistetaan lapiolla tai koneellisesti 5–10 cm:n paksuudelta. Asenna suodatinkangas rinteeseen ladottavalle alueelle. 

  Korvaa poistettu maa-aines kivituhkalla, esimerkiksi 0–6 mm kivituhkalla. Kivituhkaa tarvitaan yleisesti 5–10 cm:n paksuinen kerros. Rinteen alaosaan kannattaa laittaa puulankut, tai reunakivet, jotta asetelmasta tulee suoralinjainen.  

  Lado luonnonkiviä haluttuun asetelmaan, luonnonkivet voi latoa tiiviisti kiinni toisiinsa tai asetella tasaisin välein, jolloin kivituhkasauma on paksumpi. Asettele luonnonkiviä hieman syvemmälle kivituhkaan ja käytä apuna kumivasaraa, jotta kokoerot poistuvat, toisin sanoen osa kivistä painetaan syvemmälle kivituhkaan. 

  Ladonta aloitetaan alhaalta ylöspäin, puulankusta tukea ottaen. 

  Kivituhkaa lisätään tarpeen mukaan saumoihin ja kivituhka voidaan kevyesti harjata luonnonkivien ympärille tasaisesti. Tämä on luonnonmukainen ja nopea tapa tehdä loiva pengerrys. 

kysymysmerkki ikoni

Tiesitkö, että meillä on saatavilla myös luomutuotteita?
Tutustu luomuvalikoimaan >

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman määrän kiveä?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso kivivaihtoehtomme:

Kivipengerrys loivaan rinteeseen tai tontin rajalle maakosteaa betonia käyttäen

Kun halutaan pysyvämpi, rikkaruohoista vapaa kivipengerrys, kivet pengerretään tiiviisti vieriviereen. Ladonnan jälkeen kivien väliin asennetaan maakosteaa betonia sekoittamalla kuivabetonijauhetta kivituhkan sekaan. Yleisesti käytetty seossuhde on ¾ osaa kivituhkaa ja ¼ kuivabetonia. Seos levitetään luonnonkivien väliin ja harjataan tasaiseksi. Tämän jälkeen pengerrysalue kastellaan vesisuihkulla, jotta pengerryksen kivituhka tiivistyy ja kovettuu. 

Luonnonkiviä tulee aina varata riittävästi, jotta pengerrykseen saadaan juuri oikean kokoisia ja muotoisia luonnonkiviä. Asiakaspalvelumme auttaa pengerrykseen tarvittavien määrien laskemisessa. 

Työvaiheet pähkinänkuoressa: 

 • raivaa ja siisti ladonta-alue 
 • asenna suodatinkangas ja tukilankut, tai reunakivet
 • korvaa routiva maa-aines kivituhkalla 5–10 cm paksuudelta 
 • lado kivet haluttuun muotoon, lisää tarvittaessa lisää kivituhkaa kivien väliin. Käytä halutessasi maakosteaa betonia kivien väliin 
 • harjaa kivituhka tasaiseksi kivien väliin 
 • kastele tarvittaessa alue 

Rinteen pengerrys luonnonkivillä

Luonnonmukainen rinnepengerrys tontilla voidaan toteuttaa suoraan rinneosaan luonnonkivillä, betonimuurikivillä tai vallikivillä. Rinteen jyrkkyys tulee ottaa huomioon sekä maapohjan routiminen, varsinkin, jos käytetään säännöllistä, tarkkalinjaista betonikiveä tai vallikiveä. Routiminen estetään vaihtamalla maamassat pengerrysalueelle. Tarkkalinjaisten kivipengerryksien maamassojen vaihtoon suositellaan noin 30–70 cm:n paksuudelta routimatonta kalliomursketta, riippuen mitä ainesta pohjamaa on. 

Luonnonkivipengerrys voi olla mitä moni-ilmeinen ja muotoinen. Rinnepengerrykseen voidaan rakentaa välitasanteita viljelyslaatikoita tai kahvipaikkaa varten. 

Ohje, miten tehdään pengerrys vaihe vaiheelta: 

 • pengerrettävä alue raivataan rikkakasveista, siirrettävistä kasveista ja luonnonkivistä. Maamassat vaihdetaan riittävän syvältä alueelta, mikä on routimisvaara ja käytetään tarkkalinjaisia, suoraviivaisia betonikiviä 
 • suodatinkangas asennetaan maapohjan ja sorajalosteen väliin pitämään maa-ainekset erillään toisistaan. Tarvittaessa asennetaan routalevyt alle 
 • jyrkän rinteen pengertämisessä auttavat välirimat, jotka asennetaan poikittain rinteeseen säännöllisin välein suodatinkankaan alle. Jos rinteeseen halutaan tehdä välitasanteita, ne porrastetaan sopivin välein joko lapiolla tai koneellisesti 
 • routimattomia sorajalosteita ovat kalliomurske ja kivituhka. Isoon täyttöön valitaan karkea kalliomurske 0–32 mm tai karkeampi kalliomurske 0–55 mm isoihin pengerryksiin, joka tiivistyy ja kovettuu, sekä toimii kantavana jakeena 
 • jyrkän rinteen tukemiseen voi myös käyttää erikokoisia luonnonkiviä siten, että alariviin asennetaan isot ajonestokivet tai – lohkareet ja ylöspäin mentäessä luonnonkivi koko pienenee. Tällöin isot luonnonkivet alhaalla toimivat tukikivinä pengerryksessä 
 • muurikiven taustalle rinteen puolelle on hyvä asentaa rakeista sepeliä, jotta rinteestä valuva vesi imeytyy hyvin läpi 
 • luonnonkivirinteeseen voidaan istuttaa erilaisia kivikkokasveja, mikäli kiviasetelmiin ei ole käytetty kuivabetonia 

Lue lisää pengerryksen perustamisesta

 • huomioi AINA routa ja maan eläminen routimattomalla kiviaineksella, mikäli kohteeseen asennetaan säännöllisiä kiviä tai betonimuureja ja kun muuri rakennetaan rakennukseen kiinni tai sen läheisyyteen. luonnonmukainen, vapaasti maastoon asennettu kivirinne ei ole niin tarkka
 • mitä jyrkempi rinne, sitä tiukemmat tukitoimet, eli käytä rimoja, puulankkuja, lado isommasta kivestä pienempään ylöspäin
 • suojaa alusta suodatinkankaalla, jotta rikkakasvit eivät puske kauniin pengerryksen läpi
 • huomioi rinnepengerryksen koko ylhäällä ja alhaalla, jos ylhäällä oleva muuri on leveämpi kuin alhaalla, pengerrys kannattaa asentaa hieman taaksepäin kallistuvaksi

Kivimuuri rajaa usein tontilla olevaa rinnettä. Kivimuurilla voidaan rajata myös terassia tai kiinteistön sisääntuloliittymää.

Kivimuurin pohjustuksessa on otettava aina huomioon maan routiminen ja tehtävä maamassojen vaihto riittävältä syvyydeltä. Huolellinen pohjustus on kaiken A ja O!

Kivimuurin rakentaminen vaiheittain:

 • muuria varten kaivetaan oja tai kaivanto noin 40–50 cm:n syvyydeltä
 • pohjalle asennetaan salaojaputki ja rakeista sepeliä, kuten sepeli 6–16 mm, mikäli maapohja on kovin savista tai ylhäältä rinteestä juoksettuu sadevettä
 • pintakerrokseksi voidaan asentaa ohut kerros kivituhkaa, johon muurikiviä hierotaan ja asennetaan
 • muurikivet asennetaan ohjeen mukaan
 • muurikivien taakse täyttöön lisätään esimerkiksi multaa, jos muurikiven taakse halutaan istutuksia

Kiviportaat rinteeseen onnistuvat myös edellä olevilla ohjeilla. Kiviportaille lasketaan askellukset sopivin välein, askelmat kaivetaan lapiolla tai koneellisesti. Kannattaa huomioida portaiden kokonaiskorkeus ja leveys, sekä tulevat käyttäjät, onko perheessä lapsia tai liikuntarajoitteisia kulkijoita.

Kiviportaiden yleiset perusmitat: 

 • askelman nousema on noin 15–20 cm 
 • askelman etenemä on noin 25–35 cm 

Askelmien nousu ja etenemä suhteutetaan aina maastoon ja porrasmateriaalin sekä henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaan. 

Luonnonkivipengerryksen tekemisessä on tärkeää muistaa, ettei yhtä ja oikeaa ladonta tapaa ole, eikä vain yhden näköistä kivipengerrystä. Jokainen tyyli sopii luonnonkivipengerryksen rakentamiseen ja tärkeintä on luoda kivipengerryksestä juuri omannäköinen. Katso tarvittaessa laskurilla tarvittavat määrät luonnonkiville ja kivituhkalle. Suodatinkangasta asennetaan neliöiden mukaisesti. 

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Terassin pohjatyöt

Terassin rakentamisen tärkeimpiä asioita ovat mm. minkälainen maapohja kyseisellä paikalla on ja rakennetaanko terassi talon seinustaan kiinni.

Lue lisää

Soratien kunnostus

Sora- ja pihateiden kunnostus kannattaa aina. Hyvin huollettu ja pohjustettu pihatie pysyy kantavana, kuivana ja tasaisena.

Lue lisää

Pihapolku nurmikolle 

Nurmikolle tai takapihalle tehtävä pihapolku on syytä pohjustaa huolella. Perusteellisella pohjustuksella ehkäistään pihapolun routiminen ja pahimmassa tapauksissa laattojen siirtyminen pois paikoitaan.

Lue lisää

Paljun perustukset 

Paljun alustan rakentamisessa pätevät samat lainalaisuudet kuin muidenkin kevyiden piharakennuksien kohdalla. Tosi vettä täynnä oleva palju ei ole kevyt, mutta kokoluokaltaan se on pieni! Paljun paikaksi valitaan tasainen, kova maapohja. Suoraan nurmikolle paljun perustaminen ei ole järkevää, sillä pehmeä maa-aines ei sovellu alustaksi painumisen takia. 

Lue lisää

Leikkipaikan ja hiekkalaatikon perustaminen

Leikkihiekkaa voidaan asentaa kotipihassa myös laatikon ulkopuolelle, jolloin leikit voivat jatkua myös isommalla alueella isoilla kaivureilla! 

Lue lisää

Kevyiden piharakennuksien perustukset

Ykkösmyynnistä murskeet ja sorajalosteet piharakennusten perustukseen ympäri Suomen! Katso ohjeet piharakennusten perustukseen alta!

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy