Vihertuotteiden istutus- ja hoito-ohjeet

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Tutustu Ykkösmyynnin laajaan tuotevalikoimaan – kaikki, mitä tarvitset vihertuotteiden istuttamiseen!

  1. 1

    Vihertuotteiden eli taimien ja pensaiden istutus

    Erilaisten piha- ja viherkasvien perustukseen tarvittavat tuotteet ja konsultointiapua tuotteiden valintaan löydät Ykkösmyynnin valikoimista!

    Pihataimia ja -kasveja on tarjolla moneen tarpeeseen. Pihakasveja valittaessa kannattaa pohtia ensin piha-aluetta, johon kasveja halutaan istuttaa. Esimerkiksi tontille tuleva pitkä pihatie kaipaa pihatielle istutettavia puita kuten pajuja tai Terijoen salavaa. Pihatien reunustoilla kasvava puurivi tuo näköä sekä viihtyisyyttä ja pysäyttää talvella lumikinoksien kertymisen ajotielle sekä pihatien puut tarjoavat linnuille oivan paikan levätä.

    Ennen piha- ja viherkasvien hankkimista, mieti

    • Istutuspaikka ja -alue, huomioi haluttujen kasvien menestymisvyöhyke
    • Kuinka aurinkoinen tai varjostettu piha-alue on mihin halutaan istuttaa
    • Mitä pihakasveilta halutaan – katseilta suojaava aita, kaunista ainavihantaa takapihalle, yksittäinen yksityiskohta pihapiiriin, muurikivien yhteyteen havukasviallas tai halutaanko perustaa hyötypuutarha, johon kuuluvat marjapensaita, puutarhavadelmaa ja hedelmäpuita
    • Kuinka suureksi taimi kasvaa, pihakasvia tulee ajatella myös 5–10 vuoden ikäisenä
    • Huomioi myös pihakasvin etäisyys rakennuksista, erityisesti vahvan juuriston omaavat puut, kuten Terijoen salava tai isot havupuut
  2. 2

    Pihakasvien istuttamisajankohdan valitseminen

    Pihakasvien istuttamisen oikea ajankohta on tärkeää. Astiassa ja paakkuna olevia piha- ja ulkokasveja voidaan istuttaa hyvin keväästä syksyyn kunhan huolehditaan riittävästä kastelusta tai suojaamisesta hallalta. Paljasjuuriset taimet ja kasvit istutetaan joko heti keväällä tai syksyllä ennen pakkaskauden alkua.

    Astia- ja paakkutaimen ero verrattuna paljasjuuriseen taimeen

    Astia- ja paakkutaimien etuna on juurien hyvä kunto, jolloin kasvi pääsee hyvin heti juurtumaan ja kasvamaan istutuksen jälkeen. Valmis multapaakku takaa varmemmin kasvuun lähdön.

    Useimpia ainavihantakasveja, kuten pyökki, marjakuuset, orapihlaja tai puksipuut, voidaan tilata paljasjuurisina kasveina. Paljasjuuristen pihakasvien etuna on edullinen hinta ja pienemmät toimituskustannukset, kun juuret ovat paljaana ilman multaa. Kasvuunlähtö on epävarmempaan kuin multataimella, joten paljasjuurikasveja kannattaa varata enemmän kasvamaan pihalle toiseen kohtaan. Tällöin voidaan myöhemmin siirtää esimerkiksi aitataimeksi samankokoinen kasvi toisaalta pihapiiristä.

kysymysmerkki ikoni

Meillä on saatavilla myös luomutuotteita!

Tutustu luomuvalikoimaan >

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman tuotemäärän?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso tuotteemme vihertuotteiden istutukseen

Astia- ja paakkutaimien istutus

  • Kaiva riittävän syvä istutusmonttu tai vako pihataimille. Tutustu kyseisen pihakasvin omiin eritysvaatimuksiin istutuksesta. Esimerkiksi 80 cm:n tuijan istuttamiseen tarvitaan noin 50 cm:n syvä istutusmonttu ja tuijan ympärille varataan noin 25–30 cm kasvutilaa.  
  • Aitataimien, kuten tuijan, istutusväli on yleisesti 50 – 60 cm, kun tuijan korkeus on 80 cm. 
  • Kastele astia- ja paakkutaimet hyvin ennen istuttamista. Multa ja juuristo tulee olla hyvin kostea, kun kasvi istutetaan. Kastelua voidaan suorittaa 1–2 päivää ennen istutushetkeä riippuen vuodenajasta. Astia- ja paakkutaimet tulee istuttaa hyvissä ajoin, ennen maan jäätymistä, jotta juurtuminen edistyy.  
  • Multapaakkua ei rikota vaan se istutetaan hyvään kasvualustaan sellaisenaan.  
  • Poista suoja-astiat paitsi perennojen turveruukut, jotka ovat maatuvia. Turveruukun tulee myös olla kostea maahan istutettaessa. 
  • Asenna juuripaakku keskelle istutuskuoppaa. Tarkista tarvittaessa linjanarulla pihakasviaitauksen linjaus. Juuripaakku istutetaan ruukku- tai paakkusyvyyteen. Istutuskuopan pohjalle lisätään riittävästi kasville sopivaa multaa. Esimerkiksi tuija-aitaa perustettaessa lisätään havukasveille sopivaa havupuumultaa. Riittävä mullan paksuus vaihtelee pihataimen koon mukaan.
  • Tiivistä kuohkea multa kevyesti istutuspaakun ympärillä. Tee kasvin ympärille reunukset mullasta, jotta kasteluvesi pysyy kasvin ympärille eikä karkaa pois.
  • Isommille kasveille tai heikkovartisille kasveille asennetaan tuentakeppi. Asenna istutettava kasvi suoraksi tuentakepin kanssa ja sido kasvi tuentaan hyvin esimerkiksi tervanarulla. 
  • Kastele kasvia säännöllisesti, jotta juurtuminen lähtee hyvin käyntiin. Yleisimmät perennat tarvitsevat 2–4 litraa vettä taimea kohti, isompien pensaiden istutus ja puut tarvitsevat 10–20 litraa kertakasteluna. Huomioi myös kuuma hellejakso lisäkastelulla. 
  • Piiskataimet kannattaa leikata istutuksen yhteydessä. Piiskataimi on pieni taimi, jolla on yksi vain yksi verso. Leikkaus edistää taimen haaroittumista. Piiskataimi leikataan noin 10–20 cm pituuteen. 

Pihakasvien vuosittainen hoito 

Pihakasvien hoitoon liittyvät niiden kastelu, leikkaus, harvennus, lannoitus ja kalkitseminen. Eri kasvilajeilla on erilaiset vaatimukset maaperän ja lannoituksen suhteen. 

Pihakasvien ja puiden leikkaus 

Kaikki pihakasvit ja -puut voivat kasvaa sellaisenaan, mutta leikkaustoimenpiteillä voidaan ohjata kasvin kasvua oikeaan suuntaan tai leikkaamalla voidaan hallita kasvin kasvamista ylimittaiseksi. Myös hoitamattoman kasvin perusleikkauksella, tai toiselta nimeltä alas leikkauksella, elvytetään raihnastunut kasvi uuteen uskoon. Muotoleikkaus tulee tehdä tarvittaessa joka vuosi aitakasvitaimille. Aitataimien muoto leikataan siten, että alaosa aidasta on hieman leveämpi, jotta myös aidan alaosa saa aurinkoa. Aidan yläosan muoto leikataan siis leveämmäksi ja varsinainen aita pyritään leikkaamaan suoraan linjaan. 

Erityisesti hedelmäpuiden leikkaaminen altistaa puun monille sienitaudeille. Hedelmäpuiden, marjapensaiden ja pihapensaiden paras leikkausaika on keväällä heti pakkaskauden päätyttyä maalis-huhtikuussa ennen kuin silmut puhkeavat. Kuolleet oksat ja sienien saastuttamat oksat poistetaan heti, kun niitä havaitaan. 

Säännöllinen hoitoleikkaus kannattaa tehdä vuosittain. Pensaiden ja puiden leikkaus tehdään puhtailla ja terävillä työkaluilla. Näin estetään bakteerien mikrobien siirtyminen kasveihin ja leikkausjälki saadaan siistiksi.

Pihapuun ja -pensaan leikkausniksejä

  • Leikkaus tehdään terveen silmun yläpuolelta oksasta, kun poistetaan osa oksasta.
  • Oksa leikataan rungon tyven alueelta irti, silloin kun leikataan koko oksa pois. Leikkausta ei kuitenkaan tehdä runkoon kiinni, vaan jätetään pieni ”kaulus”.
  • Isot ja vaativat oksat leikataan ensin lyhyemmiksi, jottei oksa repeä eikä vaurioita lisää muita oksia. 
  • Isojen leikkausjälkien pintaan voidaan laittaa haavanhoitoainetta.

Yleisimpien pihapensaiden ja -puiden leikkausaikoja 

  • Mahlaa sisältävät puut leikataan joko varhain keväällä tai loppukesän aikaan, elo-syyskuussa. Tällaisia kasveja ovat mm. pihlajatuomi, tuomi, vaahterapuut, kirsikka, luumupuut ja hevoskastanjat. 
  • Omenapuut keväällä maalis-huhtikuussa 
  • Marjapensaat keväällä maalis-huhtikuussa 
  • Orapihlajaa leikataan elo-syyskuussa tai keväällä aikaisin 
  • Marja-aroniapensasaitaa leikataan kesä-heinäkuussa, kun kovin kasvuvauhti on hidastunut. Myös syksyllä leikkaus onnistuu syyskuussa.

Pihakasvien lannoitus

Kaikki kasvit tarvitsevat vettä ja lannoitetta, ne ovat kasvien ruokaa. Hyvällä lannoituksella saat puutarhan kukoistamaan ja hyötykasvit kasvattamaan satoa. Perussääntönä voidaan pitää kerran vuodessa tehtävää peruslannoitusta. Kannattaa perehtyä pihassa olevien puutarhakasvien, – pensaiden ja -puiden yksilölliseen ravinnetarpeeseen.  

Oikeanlainen kasvien lannoitus voi olla joskus kiinni maaperän tuntemisesta ja maa-analyysistä. Analyysi kertoo, minkälaiselle maanparannusaineelle on tarvetta.  Viljavuustutkimus on myös joskus paikallaan. Ykkösmyynnissä myytäville multatuotteille tehdään säännöllisesti viljavuustutkimuksia.  

  1. 1

    Tärkeimmät hivenaineet puutarhaan

    Pihakasvit tarvitsevat, kuten ihmisetkin, voidakseen hyvin monenlaisia kivennäisaineita. Tällaisia ovat mm. typpi, fosfori, kalium, rauta, mangaani, kupari, sinkki, boori, kloori ja molybdeeni. Esimerkiksi typpi, fosfori ja kalium vaikuttavat kasvien kasvuun ja satoon, jos kyseessä on hyötykasvi.

    Istutusvaiheessa kasvit eivät yleensä tarvitse lannoitetta erikseen, sillä tuore multa sisältää kaiken kasville tärkeän kasvun varmistamiselle. Isojen multatehtaiden multatuotteet sisältävät oikeassa suhteessa ravinteita juuri tietyntyyppisille kasveille, kuten havukasvit tarvitsevat havumultaa eli rodomultaa, joka ei sisällä lainkaan kalkkia.

  2. 2

    Vuosittainen lannoitus voidaan toteuttaa orgaanisilla lannoitteilla tai kemiallisilla lannoitteilla:

    • Kemialliset lannoitteet sisältävät oikeassa suhteessa kasvien käyttämiä ravinteita ja liukenevat nopeasti maaperään
    • Orgaaniset lannoitteet sisältävät teollisesti valmistettuja eläin – tai kasviperäisiä lannoitteita sekä kemiallisia lannoitteita
    • Puhdasta orgaanista lannoitetta voidaan myös käyttää, tällaisia ovat mm. lehtisilppu, lanta, kompostijäte ja haravointijäte
  3. 3

    Lannoitukset perusohjeet

    • Valitse oikea lannoite lannoitettavalle kohteelle
    • Lannoita maltillisesti, lue annosteluohje tuotteesta
    • Levitä lannoite tasaisesti joka puolelle juuriston alueelle
    • Huolehdi, että lannoite imeytyy maahan, levitä lannoite ennen sadetta tai kastele
    • Kevätlannoitus on tärkein, silloin tarvitaan typpeä
    • Lisälannoitusta voidaan antaa pitkin kasvukautta
    • Syyslannoitus auttaa kasvia siirtymään talvivaiheeseen. Syyslannoitus sopii kaikille kasveille ja nurmelle

Lue lisää vihertuotteiden istutuksesta

  • Kaiva riittävä syvä istutuskuoppa tai istutusvako kasveille. Tutustu lisää kyseisen pihakasvin erityisiin tuotetietoihin ja istutukseen
  • Paljasjuuritaimet istutetaan 10–15 cm maanpinnan alapuolelle (juuren ja verson rajakohtaan) joko aikaisin keväällä tai myöhäissyksystä
  • Paljasjuuriset taimet liotetaan vedessä 2–5 tuntia ennen istuttamista. Juuret eivät saa päästä kuivumaan missään vaiheessa, jotta niissä olisi elinvoimaa
  • Paljasjuuriset pihataimet (aitataimet) kannattaa istuttaa hieman ”olympiamaiseen asetelmaan” eli istutus tapahtuu kahteen riviin hieman limittäin. Näin saadaan taimien kasvaessa tiheä aita.
  • Varaa riittävästi hyvälaatuista kasvualustaa eli tuoretta, lannoitettua multaa juuri kyseisen kasvin tarpeisiin
  • Paljasjuuristen pihakasvien juuret tulee olla riittävät pitkät ja ehjät
  • Poista kasvin ympäriltä mahdolliset muovipussit
  • Tiivistä multa riittävästi istutustaimen ympäriltä, jotta kasvi saa riittävästi tukea. Tarvittaessa käytetään puista tukikeppiä ja tukinauhaa, joka sidotaan kasvin ja tukikepin ympärille.
  • Aloita heti riittävä kastelu ja huolehdi istutustaimen juurien kosteudesta, huomioi lämpötilan muutokset
  • Istutusleikkausta suositellaan paljasjuurisille kasveille aikaisin keväällä. Havupuukasveja ei leikata istutusvaiheessa.
  • Pienet perennat tarvitsevat hyvälaatuista multaa noin 15–20 cm, keskikokoiset perennat 45–50 cm ja isoille perennoille varataan kasvualustaa 60–80 cm
  • Erilaiset omenapuut, luumupuut, Terijoen salavat ym. tarvitsevat kasvualustaa 80–100 cm
  • Köynnöskasveille varataan sopivaa multaa noin 40–60 cm paksuudelta
  • Paljasjuuriset taimet yleisesti tarvitsevat istutusmultaa 50 cm:n paksuudelta
  • Tuija-aita, jos tuija taimen koko on 80 – 140 cm, istutus tehdään 60 cm:n välein. Istutusväli on yli 150 cm taimelle noin 80 – 100 cm
  • Omenapuut, luumupuut, kirsikkapuut istutetaan yleisesti 4–5 metrin välein. Jos puu pienikasvuinen, istutusetäisyydeksi riittää 2 metriä
  • Terijoen salavat istutetaan riittävän etäälle toisistaan, kuten 6–7 metrin välein
  • Orapihlaja-aitataimet istutetaan noin 25–40 cm:n välein

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihertuotteiden istutus- ja hoito-ohjeet

Erilaisten piha- ja viherkasvien perustukseen tarvittavat tuotteet ja konsultointiapua tuotteiden valintaan löydät Ykkösmyynnin valikoimista! 

Lue lisää

Tuija-aidan istutus

Tuija-aita on todella suosittu aitakasvi 2020 luvulla. Se on helppohoitoinen ainavihanta, mutta toki tuija-aitakin tarvitsee hieman hoitoa.

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy