Kasvimaan perustaminen 

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Tutustu Ykkösmyynnin laajaan tuotevalikoimaan – kaikki, mitä tarvitset kasvimaan perustamiseen!

  1. 1

    Kasvimaan perustaminen 

    Ykkösmyynnin laajan valikoiman avulla kasvimaan ja hyötypuutarhan perustaminen on helppoa. Löydät meiltä luomulaatuisen multatuotteen, luonnonkivet reunustamiseen, luonnonhiekan savimaan parannukseen ja suodatinkankaat pohjustukseen.

    Kasvimaan perustaminen on helppoa ja yksinkertaista ja onnistuu muutamalla niksillä, vaikka ei ole aikaisempaa kokemusta kasvimaasta tai hyötypuutarhasta. Ennen kasvimaan tai hyötypuutarhan perustamista on hyvä pohtia muutamaa asiaa:

    • Kasvimaan perustaminen, kohopenkki vai lämpöpenkki?
    • Mikä on pihassa sopiva paikka kasvimaan perustamiseen?
    • Huomioidaanko ilmansuunnat?
    • Onko paikassa riittävästi auringonvaloa ja suojaa?
    • Mikä on kasvimaan oikea koko tarpeeseen nähden?
    • Kuinka hoidan kasvimaata, tarvitaanko käytävät?
    • Perunamaan perustaminen?
    • Mansikkamaan perustaminen?
    • Mitä kasveja kasvimaalle?
    • Minulla on jo multaa kasvimaalla, mitä hiekkaa mullan sekaan tuomaan ilmavuutta?
  2. 2

    Kasvimaan paikan valitseminen

    Kaikki hyötykasvit tarvitsevat reilusti auringonvaloa, vähintään noin 6 tuntia päivässä. Mieluimmin valoa olisi saatava 8–10 tuntia päivässä. Kasvimaan perustaminen on hyvä tehdä pihan lämpimimmälle paikalle, jotta routa sulaa keväällä aikaisin ja kasvit saavat riittävästi lämpöä.

    Lämpimin paikka pihassa on usein etelänpuoleisella alueella. Kasvinmaan pohjan tulee olla vettä läpäisevä. Jos maapohja on kovin savinen, ennen kasvimaanmullan levittämistä kannattaa lisätä pohjalle kerros läpäisevää hiekkaa kuten luonnonhiekka 0–8

  3. 3

    Hyötypuutarhan monet edut

    Hyötypuutarhassa voidaan viljellä ja kasvattaa monenlaisia syötäväksi sopivia kasveja. Pihapiirissä voi olla mieltymyksien mukaan

    • peruna- ja mansikkamaa
    • avomaan kurkkumaa
    • kasvimaa juureksille, sipuleille, lehtikaalille, salaatille tai herneelle
    • hedelmäpuita kuten luumu-, päärynä- ja omenapuita
    • marjapensaita kuten pensasmustikkaa, herukoita tai puutarhavadelmaa
    • yrttialtaita yrttien kasvatukseen
    • kasvihuone tai lasitettu terassi herkille kasveille kuten tomaatti ja kurkku tai paprika
kysymysmerkki ikoni

Tiesitkö, että meillä on saatavilla myös luomutuotteita?

Tutustu luomuvalikoimaan >

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman tuotemäärän?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso tuotteemme kasvimaan perustamiseen:

Lue lisää kasvimaan perustamisesta

Kasvimaa voi olla esimerkiksi suorakulman muotoinen, jolloin siihen on helppo suunnitella suorat ja istutettavat rivit. Jos istutettava alue on isohko, kannattaa tehdä käytäviä, jotta kasvimaan hoitaminen helpottuu. Kasvimaan muoto voi olla myös pyöreä tai mitä tahansa, jos se tehdään maaston mukaan.

Monimuotoisen kasvimaan rakentamisessa on hyvä ottaa huomioon kuinka kasvimaalla liikutaan. Monimuotoiselle ja -ulotteiselle kasvimaalle suunnitellaan riittävästi hoito – ja kastelukäytäviä ja kasvimaan voi aina kerrostaa useampaan tasoon!

Vuokrattavat viljelypalstat ovat usein noin 100 m2 kokoluokkaa. Tällaiselta alalta riittää satokaudessa syötävää useampi sata kiloa. Sadonkorjuun aikaan kasvikset, kuten juurekset, siirretään kellariin talvehtimaan. Moniin kotipihoihin sopiva, pienempi kasvimaa (esim. 20 m2) riittää hyvin pienelle 3–4 hengen perheelle tuottamaan tuoretta ruokaa satokuukausina.

Kasvimaa voidaan perustaa pihalle kohopenkiksi, pihamaan tasoon, lämpöpenkiksi tai istutuslaatikoihin:

  • Kohopenkki perustetaan maan päälle, esimerkiksi nurmikolle tai hiekan päälle. Kohopenkki reunustetaan kivillä, puurimoilla tai betonilaatoilla.
  • Pihamaan tasoon perustettava kasvimaa alkaa maan kerroksen poistolla. Kasvimaaksi varattu alue rajataan esimerkiksi luotinarulla. Alueelta poistetaan nurmikko tai muu maa-aines 30–50 cm:n syvyydeltä. Jos maapohja on savinen, levitetään ohut kerros luonnonhiekkaa 0–8 mm. Täyttöön valitaan laadukas luomulaatuinen puutarhamulta
  • Lämpöpenkin perustaminen vaatii hieman enemmän vaivaa ja aikaa. Lämpöpenkki rakennetaan eloperäisistä aineksista. Maa-ainesta poistetaan riittävältä syvyydeltä maasta, usein syvyys on noin 30–50 cm. Pohjalle laitetaan eloperäistä ainesta, kuten risuja ja erilaisia kasvinjätteitä ja puutarhasta tulleita lehtiä ja ruohonsilppua. Orgaanisten jätteiden päälle lisätään lannoite ja kompostimultaa tai laadukasta luomupuutarhamultaa. Lämpöpenkki alkaa toimia kuten komposti ja lämpöä tarvitsevat kasvit viihtyvät hyvin
  • Istutusaltaisiin perustettu kasvimaa on trendikäs tapa istuttaa pienellä tontilla. Tähän tarkoitukseen varataan sopiva, tasainen alue istutusaltaille. Istutusaltaan pohjan tulee olla vettä läpäisevä. Altaan pohjalle voidaan asentaa tarvittaessa luonnonhiekka 0–8 mm, mikäli alusta on kovin savinen. Istutusallas ”hierotaan” tasaiseksi maahan. Jos allas istutetaan nurmikolle, nurmikko kaivetaan pois ja alue tasoitetaan. Altaaseen lisätään sopiva kerros luomulaatuista puutarhamultaa 20–30 cm altaan syvyyden mukaan. Istutusaltaan tai -kehikon materiaali tulee olla käsittelemätöntä puuta. Istutusaltaista voi perustaa ison lavatarhan! Varaa riittävän iso alue kasvitarhalle. Asenna riittävä määrä lavakauluksia tasaiselle maalle, vaikkapa savimaalle tai vanhalle pellolle. Asenna laatikot sopivan etäälle toisistaan, jotta niiden ympärillä on helppo kulkea. Täytä luomupuutarhamullalla ja kaikki on valmista istuttamiseen! Kasvimaa-altaiden ympärille voi vielä asentaa tuoretta mäntykuoriketta.

Kasvimaan maapohjan on hyvä olla vettä pidättävää, mutta vesi ei saa jää seisomaan. Eli hieman savinen pohja on ihanteellinen vaihtoehto, johon lisätään suodattava hiekkakerros 5–10 cm lisäämään veden läpäisevyyttä.

Mikäli maapohja on hyvin savinen ja kylmä, tiiviiseen maahan lisätään läpäisevää ja lämmittävää hiekkaa reilumpi kerros luonnonhiekkaa 10–20 cm kuten 0–8 mm luonnonhiekkaa.

Maapohja selviää lapiotestillä. Alueella kasvavista kasvilajeista voi päätellä maapohjan multavuutta, happamuutta ja ravinnetasoa. Ennen maanmuokkaustoimenpiteitä voidaan mitata maan happamuus pH-liuskoilla, joita saa puutarhamyymälöistä. Perustettavan kasvimaan tai hyötypuutarhan tarkan ravinneaineiden saa selville myös viljavuusnäytteellä. Maapohjan selvityksen perusteella on helppo lannoittaa ja lisätä maanparannusaineita, kun on täsmällinen analyysi maaperästä.

Kasvimaan eli hyötypuutarhan voi perustaa nurmikkoalueelle kahdella tavalla:

  • Perinteinen kasvimaa perustetaan maan tasalle tai kevyesti koholle. Nurmikko poistetaan niin, että nurmikkotupsut sekä juuristo poistetaan ja nurmikosta variseva multa otetaan talteen. Pohjalle asennetaan tarvittaessa lisää kasvimaamultaa 5–10 cm syvyyden mukaan
  • Kasvimaa voidaan rakentaa ns. kohopenkkinä. Kohopenkin perustaminen on hyvin suosittua nykyään. Kohopenkki saadaan, kun kasvimaa perustetaan nurmikon päälle suoraan. Ennen kasvimaamullan levittämistä nurmikko erotetaan kasvualustasta suodatinkankaalla. Kankaan päälle lisätään ravinteikasta ja kuohkeaa luomupuutarhamultaa 20–30 cm:n paksuudelta. Kohopenkki rajataan sopivalla rajausmateriaalilla, kuten isoilla luonnonkivillä, muurikivillä tai käsittelemättömästä puusta valmistetuilla reunuksilla.

Perustettu kasvimaa pysyy paremmin paikoillaan, kun sen reunustaa tai ”kehystää”. Kasvimaan reunustamiseen ideoita:

  • Kohopenkki reunustetaan isoilla luonnonkivillä, kuten kukkapenkkikivillä, joiden kokoluokka on noin 300–500 cm. Kivet asetellaan haluttuun muotoon ja leveyteen. Kivillä estetään tehokkaasti kohopenkin mullan leviäminen ympäristöön.
  • Kohopenkki tai kasvimaa, joka on maan tasalla, voidaan reunustaa myös reunakivillä kuten noppakivillä, betonista tehdyllä kivillä tai muotoiluilla luonnonkivillä sekä turveharkoilla tai puureunuksilla.

Hyvällä kasvualustalla viihtyvät kasvatettavien kasvien lisäksi erilaiset kasvien tuholaiset. Avoimelle kasvimaalle suositellaan istutettavaksi hyötykasvien väleihin ja reunoille kasveja, jotka torjuvat tehokkaasti tuholaisia. Hyviä ideoita kasvimaalle ovat:

  • samettikukka. Ehdoton ykkönen kaikkien kasvien ystäväksi!
  • kehäkukka
  • auringonkukka
  • koristekrassi
  • sikuri
  • mäkimeirami
  • kurkkuyrtti
  • ruiskaunokki

Vanhan kasvimaan tai savimaan kunnostaminen alkaa maaperän tutkimisella. Maaperää voi tutkia lapiotestillä ja omin aistein. Tarvittaessa maaperää tutkitaan pH-liuskatestein tai viljavuustutkimuksella, joita tekevät standardoidut yritykset.

Vanhasta kasvimaasta kuoritaan pintakerros pois, mikäli kasvimaalla kasvaa paksu rikkaruohokerros. Kasvimaata voi kitkeä myös käsin kääntämisen yhteydessä, mikäli rikkakasveja on harvakseltaan.

Kasvimaa käännetään talikolla. Hyvin tiiviin mullan sekaan lisätään luonnonhiekkaa 0–8 mm tai leikkihiekkaa 0–4 mm tuomaan ilmavuutta ja kuohkeutta. Kasvimaahan lisätään tuoretta luomupuutarhamultaa sopivassa suhteessa ja käännetään vanhan mullan sekaan. Tarvittaessa sekoitettu multa lannoitetaan lisälannoitteella.

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Pihalaattojen asennus

Ykkösmyynnistä löydät pihakivet, kivituhkat, asennushiekat, sekä suodatinkankaat pihakivien asennukseen!

Lue lisää

Suodatinkankaan käyttö pihalla ja puutarhassa 

Ykkösmyynnin tuotevalikoimissa on nyt saatavilla moneen tarpeeseen suunnitellut suodatinkankaat piha-, viher- ja maanrakennukseen.

Lue lisää

Pihalaatoituksen pohjatyöt

Ykkösmyynnistä löydät pihakivet, kivituhkat, asennushiekat, sekä suodatinkankaat pihakivien asennukseen!

Lue lisää

Kiviterassin ja kivipation rakentaminen

Ykkösmyynnistä löydät pihakivet, kivituhkat, asennushiekat, sekä suodatinkankaat kiviterassin rakentamiseen!

Lue lisää

Kasvimaan perustaminen 

Ykkösmyynnin laajasta valikoimasta löydät kasvimaan ja hyötypuutarhan perustamiseen luomulaatuisen multatuotteen, luonnonkivet reunustamiseen, luonnonhiekan savimaan parannukseen ja suodatinkankaat pohjustukseen. 

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy