Kevyiden piharakennuksien perustukset

toimitus ikoni

Jopa ilmainen toimitus

tuotevalikoima ikoni

Luomu­tuote­valikoima

trukki ikoni

Ammattitaitoinen henkilökunta

asiakaspalvelu ikoni

Nopea asiakaspalvelu

Tutustu Ykkösmyynnin laajaan tuotevalikoimaan – kaikki, mitä tarvitset piharakennuksien perustamiseen!

 1. 1

  Miksi maapohjan on tärkeä olla routimaton?

  Kevyetkin piharakennukset tarvitsevat kantavan ja routimattoman perustuksen. Hyvällä perustuksella estetään roudan aiheuttama maan nouseminen ylöspäin ja sen seurauksena rakenteiden kallistuminen tai siirtyminen pois paikoiltaan. Routa lisää maan tilavuutta ja kapillaari-ilmiön seurauksena routivan maan kosteus lisääntyy entisestään. 

  Mikäli maapohja sisältää savea, moreenia tai muuta hienojakoista liejua tai hietaa on syytä tehdä kunnollinen maamassojen vaihto, sillä routa sitoutuu tiiviimmin hienojakoisiin maa-aineksiin. Erilaisilla routaeristyksillä voidaan vähentää routimattoman kiviaineksen tarvetta. 

  Routimatonta maata, kuten kallioita, tai rakeista hiekka, joka ei sisällä savea eikä hiesua, voidaan pitää riittävän vahvana perustuksena kevyille rakennuksille. Epäselvissä tapauksissa on syytä pyytä arvio maaperästä asiantuntijalla. 

 2. 2

  Kevyet piharakennukset 

  Kevyt piharakennus ei yleisesti vaadi rakennuslupaa eikä kovin massiivisia perustuksia, sillä kevyeen piharakennukseen ei liitetä viemäröintiä, ja niissä ei ole kiinteää lämmitysjärjestelmää. Kevyet piharakennukset ovat kooltaan esimerkiksi 2–5 m2 kokoisia rakennuksia. Kevyiksi piharakennuksiksi luokitellaan 

  • Leikkimökit  
  • Aitat ja vierasmajat 
  • Puuliiterit 
  • Kevyet puutarhavälinevarastot 
  • Ulkokäymälät 
  • Kasvihuoneet 
  • Pihauima-altaat ja paljut 
  • Pihasaunat 
kysymysmerkki ikoni

Tiesitkö, että meillä on saatavilla myös luomutuotteet?
Tutustu luomuvalikoimaan

luomutuote kuvake

Tarvitsetko isomman tuotemäärän?

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Edustatko taloyhtiötä?
Ota yhteyttä mikäli haluat isomman tilauksen laskulle »

Katso tuotteemme piharakennuksien perustuksiin:

Leikkimökin ja kasvihuoneen perustus 

Perustuksien teko alkaa maapohjan tutkimisella eli lapiotestillä. Pehmeä, routiva maa kaivetaan ylös riittävältä syvyydeltä ja etäisyydeltä. Mitä isompi ja painavampi rakennus kyseessä, nyrkkisääntönä voidaan pitää laajempaa maamassojen vaihtoa. Rakennuksien ympärille huomioidaan aina riittävä routavara, yleisesti 1 metrin verran. 

Yleisohjeita: 

 • savisen maan poisto 50–70 cm syvyydeltä, hyvin kevyiden rakennuksien alle maan vaihtoon saattaa riittää 30–40 cm 
 •  rakennuksien ympärille routavaraa 1 metrin verran 

Työvaiheet:

 • maamassojen vaihto, savinen tai moreenia sisältävän maan poisto. Täyttöön käytetään yleisesti kalliomurske 0–16 mm tai kalliomurske 0–32 mm. Laske Ykkösmyynnin määrälaskurin avulla sorajalosteiden tarve. Huomio rakennuksen ympärille tuleva etäisyys myös, eli routavara rakennuksesta 1 metri ympäriinsä 
 • montun pohjalle asennetaan routalevyt. Routalevyt asennetaan yleisesti 50 cm:n syvyyteen. Tarvittaessa routaeristyksen alle asennetaan suodatinkangas 
 • täytä monttu kalliomurskeella. Kalliomurske tiivistetään maantiivistäjällä eli täryttimellä kauttaaltaan 
 • kevytrakennuksen alle asennetaan kivituhkaa tai muuta asennushiekkaa 3–7 cm:n verran tarvittaessa. Usein perustuksissa käytettävät betonilaatat voidaan asentaa myös suoraan kalliomurskeeseen. Kivituhkan ollessa hiejakoisempaa kuin kalliomurskeen, laattojen asentaminen oikeaan korkoon helpottuu 
 • kevytrakennuksen alle varataan siis riittävä määrä betonilaattoja (usein 4–8 kpl tai enemmän, mikäli rakennuksen koko on suuri), ruuvipaaluja tai kevytsoraharkkoja, joiden päälle rakennus nostetaan tai kootaan. 
 • laatat tai harkot asennetaan ennen kevytrakennusta suoraan linjaan käyttäen apuna vatupassia 

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit

Terassin pohjatyöt

Terassin rakentamisen tärkeimpiä asioita ovat mm. minkälainen maapohja kyseisellä paikalla on ja rakennetaanko terassi talon seinustaan kiinni.

Lue lisää

Soratien kunnostus

Sora- ja pihateiden kunnostus kannattaa aina. Hyvin huollettu ja pohjustettu pihatie pysyy kantavana, kuivana ja tasaisena.

Lue lisää

Pihapolku nurmikolle 

Nurmikolle tai takapihalle tehtävä pihapolku on syytä pohjustaa huolella. Perusteellisella pohjustuksella ehkäistään pihapolun routiminen ja pahimmassa tapauksissa laattojen siirtyminen pois paikoitaan.

Lue lisää

Paljun perustukset 

Paljun alustan rakentamisessa pätevät samat lainalaisuudet kuin muidenkin kevyiden piharakennuksien kohdalla. Tosi vettä täynnä oleva palju ei ole kevyt, mutta kokoluokaltaan se on pieni! Paljun paikaksi valitaan tasainen, kova maapohja. Suoraan nurmikolle paljun perustaminen ei ole järkevää, sillä pehmeä maa-aines ei sovellu alustaksi painumisen takia. 

Lue lisää

Leikkipaikan ja hiekkalaatikon perustaminen

Leikkihiekkaa voidaan asentaa kotipihassa myös laatikon ulkopuolelle, jolloin leikit voivat jatkua myös isommalla alueella isoilla kaivureilla! 

Lue lisää

Kevyiden piharakennuksien perustukset

Ykkösmyynnistä murskeet ja sorajalosteet piharakennusten perustukseen ympäri Suomen! Katso ohjeet piharakennusten perustukseen alta!

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme!


Minna

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

010 327 2220

Tai ota yhteyttä asiakaspalveluun Whatsapin kautta!

Whatsapp: 0400 936 187

Asiakaspalvelumme on auki
arkisin klo 8-16

Copyright © 2024 Pohjolan Ykkösraivaus Oy